Η παραγωγή, η μεταποίηση, η τυποποίηση και η εξαγωγή ελαιολάδου θα βρεθεί στο επίκεντρο του Olive Oil Forum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου 2025, στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά όλων των επαγγελματικών οργανώσεων και φορέων του ελαιοκομικού τομέα.
Σε μία περίοδο διαρκών αλλαγών και καθημερινών εξελίξεων στο παγκόσμιο περιβάλλον, ο ελαιοκομικός τομέας αντιμετωπίζει νέες, σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις.
Οι παραγωγοί υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών φαινομένων, ενώ επιβαρύνονται διαρκώς με μεγαλύτερα κόστη. Οι τυποποιητές καλούνται να προσαρμοστούν σε τεχνολογικές καινοτομίες σε νομοθετικές αλλαγές και σε ένα δυναμικό και αβέβαιο περιβάλλον που κινείται με μεγάλες ταχύτητες και με απαιτούμενη προϋπόθεση την αποτελεσματικότητα. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί για πρακτικότερες συσκευασίες, χαμηλότερες τιμές και ποιοτικά προϊόντα.
Στο Olive Oil Forum 2025, μέσα από την αλληλεπίδραση όλων των επιμέρους κλάδων, θα αναγνωριστούν κοινά προβλήματα που τους επηρεάζουν και τους προκαλούν αδυναμίες και δυσκολίες.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ
Οι θεματικές
Η Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από καταξιωμένους επαγγελματίες και επιστήμονες του τομέα, έχει συγκεντρώσει τα πιο καίρια σημεία του κλάδου σε διαδοχικά panels συζητήσεων και ανοιχτά Q και As για κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό, ελαιοτριβέα, τυποποιητή, έμπορο, επιστήμονα, επαγγελματία, καταναλωτή.
Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς του υπουργού κ. ΚωνσταντίνουΤσιάρα και του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, θα λάβει χώρα -παρουσία δημοσιογράφων- το μέρος του Forum που αφορά στην συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των βασικών φορέων του τομέα, για την παράλληλη καταγραφή των προβλημάτων και των προτάσεων προς επίλυσή τους.
Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι θα αναπτύξουν διεξοδικά τα προβλήματα και εμπόδια κάθε επιμέρους κλάδου τους, και κυρίως τις προτάσεις τους, προκειμένου να ακουστούν, καταγραφούν και προβληθούν ως πρόταση εθνικής στρατηγικής του τομέα.
Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν συζητήσεις σε panels ώστε να δημιουργηθεί αμφίδρομη και συμμετοχική ανταλλαγή απόψεων σε ελεύθερη βάση και ευρύτερο πλαίσιο, με την συμμετοχή και του κοινού.
Ενδεικτικά θέματα του προγράμματος:
- Κλιματική Αλλαγή και Ακραία Καιρικά Φαινόμενα. Περιβάλλον, αειφορία και βιωσιμότητα.
- Τεχνολογία παραγωγής και ελαιοποίησης. Καινοτομία και Εκσυγχρονισμός. Συγκομιδή, ελαιοποίηση, αποθήκευση.
- Ποιότητα: ανάδειξη και διασφάλισή της.
- Καλλιεργητικές πρακτικές, επιμολύνσεις, υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
- Βελτίωση Ανταγωνιστικότητας.
- Προβολή – Προώθηση εντός και εκτός της χώρας.
- Εξαγωγές, βέλτιστες διαδικασίες και ευκαιρίες, δυνατότητες και προοπτικές.
- Ελαιόλαδο, γεύση και υγεία, μαζική εστίαση και γαστρονομία.
- Ο ελαιοκομικός τομέας με ορίζοντα το 2030.
Συνδιοργανωτές του Olive Oil Forum είναι οι κάτωθι φορείς: ΕΔΟΕ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου), ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου), ΠΑΣΕΛ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ελαιουργείων), ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Πυρηνελαιουργών Ελλάδος), ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης), ΣΥΤΕΚ (ΣύνδεσμοςΤυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης), Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, Επιμελητήριο Ηρακλείου και Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και ΦΙΛΑΙΟΣ (Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς).
Πηγή: ot.gr