Με ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο εστιατόριο «Αμβροσία», στην Πλατεία Ανεμόμυλου στην Αμαλιάδα, η ημερίδα για την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών και Ελαιολάδου Αμαλιάδας «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ» και η εταιρεία NEUROPUBLIC, στο πλαίσιο του έργου «Κότινος», με στόχο την παρουσίαση και διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
Το έργο «Κότινος» (Κωδικός Πράξης: Μ16ΣΥΝ2-00194) υλοποιείται στο πλαίσιο του ΜΕΤΡΟΥ 16, Υπομέτρο 16.1-16.2 για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (EIP-AGRI) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΓΤΑΑ.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που σχετίζονται με την παρακολούθηση της καλλιέργειας, τη φυτοπροστασία, τη λίπανση και την άρδευση, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας της ελαιοκαλλιέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο των Επιχειρησιακών Ομάδων στη γεφύρωση της έρευνας με την παραγωγή και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ γεωργών, εταιρειών τεχνολογίας και επιστημονικών φορέων.
Παρεμβάσεις με ουσιαστικά μηνύματα
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για την Ηλεία:
«Ο Νομός Ηλείας είναι από τις πιο σημαντικές περιοχές της χώρας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας. Η ελιά είναι μια καλλιέργεια με μεγάλη παράδοση και σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσουμε το μέλλον με γνώση και όραμα, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα αλλά και την προστιθέμενη αξία. Να αναζητήσουμε λύσεις απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας με ορθολογική χρήση φυσικών πόρων. Η τεχνολογία μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για να μεταμορφώσουμε την ελαιοκαλλιέργεια μέσω της ευφυούς γεωργίας. Χρειάζεται να στηρίξουμε τους παραγωγούς, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατάλληλες λύσεις και να επενδύσουμε σε προγράμματα κατάρτισης και δίκτυα διάχυσης γνώσης.»
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος διαχείρισης του έργου «Κότινος», Ελευθέριος Πετράκης, σημείωσε:
«Η ημερίδα αποσκοπεί στη διάχυση των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια του έργου, το οποίο ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα. Είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε μαζί με γεωπόνους και παραγωγούς – τόσο αυτούς που συμμετείχαν όσο και όσους ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες – τα αποτελέσματα που έχουμε στα χέρια μας. Το έργο ‘Κότινος’ αποτελεί κοινοπραξία τριών διαφορετικών φορέων. Η συνεργασία επικεντρώνεται στην εφαρμογή τεχνολογιών σε πιλοτικά προγράμματα, τα οποία υλοποιούν συνεταιρισμοί σε συνεργασία με δύο εταιρείες και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ παραγωγής και επιστήμης:
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργούνται ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Από τη μια, παράγονται πολύτιμα συμπεράσματα για πρακτική εφαρμογή και από την άλλη, ενδυναμώνεται η σχέση παραγωγής και επιστήμης. Είναι μονόδρομος η συνεργασία παραγωγών και πανεπιστημίων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα του αύριο».
Τέλος ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών που συμμετείχε στη διοργάνωση, Χρήστος Βαλιανάτος, επεσήμανε:
«Η Ομάδα Παραγωγών συνδιοργανώνει αυτή την ημερίδα μαζί με την NEUROPUBLIC για την καλλιέργεια της ελιάς. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε πέντε επιχειρησιακά προγράμματα – για τα οπωροκηπευτικά, τη σταφίδα, τη βιομηχανική τομάτα και το ελαιόλαδο μέσω ΕΟΦ. Έχουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και μας έχει γίνει πρόταση και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και από τη NEUROPUBLIC. Αυτό που προσπαθούμε είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στην Ηλεία, προς όφελος των παραγωγών. Θα συνεχίσουμε με την ίδια προσπάθεια για να τους δικαιώσουμε.»
Η ημερίδα αποτέλεσε έναν γόνιμο διάλογο γύρω από το πώς η τεχνολογία μπορεί να στηρίξει την παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού ελαιώνα.