Tο ελαιόλαδο εξυμνείται τακτικά για τα πολυάριθμα οφέλη του στην υγεία, δεν είναι όμως το μόνο ευεργετικό έλαιο που έχουμε στη διάθεσή μας. Στο προσκήνιο και στο τραπέζι μας έρχονται το σουσάμι και τα προϊόντα του, όπως το ταχίνι, που είναι πολτός από σουσάμι, το έλαιο σουσαμιού και φυσικά ο χαλβάς, που αποτελείται από ταχίνι.
Το σουσάμι περιέχει αντιοξειδωτικές λιγνάνες (π.χ., σεσαμίνη, σεσαμινόλη) και βιταμίνη Ε που εμποδίζουν την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, δηλαδή αποτρέπουν το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Επίσης τα εκχυλίσματα σουσαμιού και το σησαμέλαιο δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, γεγονός που επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος. Διόλου τυχαία το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία της ομορφιάς.
Στο σουσάμι περιέχονται κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ το έλαιό περιέχει περισσότερη βιταμίνη Ε (υπό τη μορφή γ-τοκοφερόλης). Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Να θυμίσουμε ακόμη ότι ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι και κάποιο γλυκαντικό μέσο (π.χ., ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι) Λόγω του ότι περιέχει ταχίνι ο χαλβάς αποτελεί σημαντική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β1 καθώς και «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι όμως και πολύ παχυντικός, μια και τα 100γρ χαλβά αποδίδουν περίπου 530 θερμίδες. Επομένως όσο καλό και αν κάνει στην υγεία ας μην ξεχνάμε ότι είναι εξαιρετικά θερμιδογόνος και ας τηρούμε το μέτρο στην κατανάλωσή του.
Πηγή: Ygeiamou.gr