Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr
Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr
Green Life

Ο φυσικός σύμμαχος της καρδιάς που βρίσκεται στον καφέ και τα μήλα

Ο φυσικός σύμμαχος της καρδιάς που βρίσκεται στον καφέ και τα μήλα Φωτογραφία: Freepik/ EyeEm
Μπορεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα να προστατεύει την καρδιά, χωρίς παρενέργειες; Νεότερη μελέτη απαντά «ναι», όμως υπό προϋποθέσεις
Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr
Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr

Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει στον καφέ, στα δημητριακά ή ακόμη και στα μήλα, θα μπορούσε να προστατεύσει την καρδιά από επικίνδυνους σπασμούς στις στεφανιαίες αρτηρίες; Κι όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Toho στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τους Kento Yoshioka, Keisuke Obara και Yoshio Tanaka, ανακάλυψαν ότι το φερουλικό οξύ, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση, μπορεί να προσφέρει διπλή προστασία από τέτοιους σπασμούς που σχετίζονται με καρδιακές προσβολές.

Τι είναι το φερουλικό οξύ και πώς δρα;

Το φερουλικό οξύ είναι μια φυσική φαινολική ένωση που βρίσκεται σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα (όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια), λαχανικά και καφέ. Είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmacological Sciences, δείχνει ότι έχει και ένα πολύ συγκεκριμένο καρδιοπροστατευτικό ρόλο: μπορεί να προλάβει τους στεφανιαίους σπασμούς, που μπορεί να προκαλέσουν διαλείπουσα ή πλήρη απόφραξη της στεφανιαίας κυκλοφορίας, οδηγώντας σε ισχαιμία του μυοκαρδίου ή ακόμη και σε καρδιακή προσβολή.

Η ομάδα των Ιαπώνων επιστημόνων μελέτησε τη δράση του φερουλικού οξέος σε χοίρους, ένα πειραματικό μοντέλο με καρδιολογική φυσιολογία παρόμοια με εκείνη του ανθρώπου. Η επιλογή αυτή επέτρεψε την πιο αξιόπιστη αξιολόγηση της επίδρασης του συστατικού στο ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα. Τα αποτελέσματα; Εντυπωσιακά.

Διπλή δράση για μεγαλύτερη προστασία

Όπως διαπιστώθηκε, το φερουλικό οξύ δρα σε δύο βασικά επίπεδα:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις