Σοβαρές ζημιές σε τουλάχιστον 15 βασικά γεωργικά προϊόντα που παράγονται σε 34 επαρχίες της Τουρκίας προκάλεσαν οι ασυνήθιστοι παγετοί των τελευταίων μηνών, με αποτέλεσμα οι τιμές των φρούτων να αναμένεται να αυξηθούν έως και 100% το καλοκαίρι, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών και μεσαζόντων.
Οι ζημιές από τους παγετούς που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο χτύπησαν σκληρά περιοχές-πυλώνες της τουρκικής γεωργίας, όπως η Τσουκούροβα, το Αιγαίο και η Μαύρη Θάλασσα. Ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Ιμπραχίμ Γιουμακλί επιβεβαίωσε ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 30 ετών καταγράφηκαν σε ορισμένες περιοχές, με αποκορύφωμα τις 10–12 Απριλίου, δημιουργώντας ένα από τα σοβαρότερα φαινόμενα γεωργικού παγετού μετά το 2014.
Η Αττάλεια, πρωταθλήτρια εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτρόπων Χονδρικής Αγοράς της Αττάλειας, Νεβζάτ Ακτσά, προειδοποιεί ότι τα θερμοκήπια και τα οροπέδια έχουν σχεδόν αδειάσει από φρούτα και κάνει λόγο για πλήρη καταστροφή σε πολλές καλλιέργειες που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Εκτιμάται ότι οι απώλειες κυμαίνονται σε μέσα επίπεδα 50%, με ορισμένες ποικιλίες να φτάνουν έως και το 100%, οδηγώντας σε τιμές που θα αυξηθούν αναλόγως.
Εκτοξεύεται η τιμή της ντομάτας
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της ντομάτας, με την τιμή στην αγορά να κυμαίνεται ήδη μεταξύ 0.35-0.70€/ κιλό και να αναμένεται να φτάσει το 1,15€ στα καφάσια της Κωνσταντινούπολης.
Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στην εσωτερική αγορά. Η Τουρκία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή φουντουκιών, κερασιών, σύκων και βερίκοκων, με μερίδια 67%, 26%, 27% και 23% αντίστοιχα. Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών ξεπέρασαν τα 3,4 δισ. δολάρια το 2024, όμως η ζημιά από τον παγετό απειλεί να μειώσει σημαντικά τους όγκους και να αυξήσει τις τιμές στις διεθνείς αγορές.
Η τουρκική αγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα δύσκολο καλοκαίρι. Οι αγρότες μετρούν πληγές, οι εξαγωγείς προβληματίζονται για το αύριο, και οι καταναλωτές ετοιμάζονται να πληρώσουν φρούτα... σαν χρυσάφι.
Σε μια πιο θετική νότα, το έργο «Οι Γυναίκες του Θερμοκηπίου Ενδυναμώνονται», που δημιουργήθηκε για την εκπαίδευση γυναικών αγροτισσών στο Γκαζιαντέπ, καλλιεργεί με επιτυχία 500 κιλά αγγουριών καθημερινά! Το μάθημα δημιούργησε 13 θερμοκήπια για γυναίκες που ήταν άνεργες, ώστε να μπορούν να εργάζονται σε ένα στρέμμα γης.
Πηγή: Ethnos.gr