Οικονομία

Γιατί τα κεράσια πωλούνται «χρυσάφι» στα σούπερ μάρκετ των Χανίων - Τι λένε οι παραγωγοί

Γιατί τα κεράσια πωλούνται «χρυσάφι» στα σούπερ μάρκετ των Χανίων - Τι λένε οι παραγωγοί Φωτογραφία: Freepik
Μειωμένη παραγωγή και αύξηση λειτουργικών εξόδων οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμών
Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr
Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν καταναλωτές στα Χανιά για τις εξωπραγματικές τιμές που καταγράφονται σε βασικά αγροτικά προϊόντα της εποχής, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κεράσι, το οποίο σε ορισμένα σούπερ μάρκετ πωλείται έως και 12,9 ευρώ το κιλό.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ανταποκρινόμενη σε σωρεία παραπόνων, διερεύνησε το φαινόμενο επικοινωνώντας με παραγωγούς από τον παραγωγικό τόπο της Έδεσσας, προκειμένου να διαπιστώσει αν η εκτόξευση της τιμής οφείλεται σε φαινόμενα αισχροκέρδειας ή σε άλλους παράγοντες της αγοράς.

Η απάντηση των παραγωγών

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αγοράς κερασιού στην Έδεσσα, η τιμή των 12,90 ευρώ/κιλό στη λιανική πώληση δεν θεωρείται αδικαιολόγητη, με τους βασικούς λόγους να είναι οι εξής:

- Μειωμένη παραγωγή: Φέτος καταγράφεται μείωση της συγκομιδής κατά περίπου 50% σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.

- Αύξηση λειτουργικών εξόδων: Το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και συντήρησης έχει αυξηθεί σημαντικά.

- Τιμή παραγωγού: Οι τιμές ξεκινούν ήδη από το χωράφι με 6,5 έως 7 ευρώ/κιλό, αφήνοντας μικρό περιθώριο στην αλυσίδα διακίνησης.

- Ποικιλίες κερασιών: Υπάρχει διαφοροποίηση στην τιμή ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα.

- Ελεύθερη αγορά & κλιματικές συνθήκες: Η τιμή διαμορφώνεται βάσει προσφοράς και ζήτησης. Σε περιόδους περιορισμένης παραγωγής, λόγω καιρικών συνθηκών ή κλιματικής αλλαγής, η τιμή ανεβαίνει.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται η παραγωγική χρονιά του 2022, όταν η συγκομιδή ήταν αυξημένη και η τιμή παραγωγού δεν ξεπερνούσε τα 3,5 ευρώ/κιλό.

Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr

Η τοποθέτηση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Η πρόεδρος της Ένωσης, Ιωάννα Μελάκη, σημειώνει πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να στερούνται την πρόσβαση στα αγαθά που επιθυμούν, ακόμη και σε περιόδους ακρίβειας. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται με συνείδηση, μέτρο και έλεγχο.

«Δε λέμε να μην αγοράζουμε λόγω ακρίβειας. Λέμε να αγοράζουμε σωστά, με φειδώ, επιλέγοντας την ποσότητα που πραγματικά θα καταναλώσουμε και δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις