Με την φετινή παραγωγή ελαιολάδου να ικανοποιεί τις προσδοκίες των αγροτών όχι μόνο σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα, οι Κρήτες ελαιοπαραγωγοί φυλάττουν τις θερμοπύλες των τιμών σε μία ειδικά δύσκολη συγκυρία για εκείνους, καθώς καλούνται να διαχειριστούν σημαντικές δυσκολίες όπως το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, τη λειψυδρία, αλλά και τις «πιέσεις» στις τιμές.
Η Κρήτη, η οποία κατέχει τις μεγαλύτερες εκτάσεις ελαιώνων στη χώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη και με τους κινδύνους από την κλιματική κρίση, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο και η μείωση των βροχοπτώσεων επηρεάζουν αρχικά την καρποφορία και στη συνέχεια τις καλλιέργειες. Παράλληλα οι παραγωγοί βρίσκονται σε δίλημμα, καθώς πρέπει να λύσουν ένα δύσκολο «γρίφο». Πώς θα τονωθεί η ζήτηση, αλλά ταυτόχρονα να μην πουλήσουν κάτω του κόστους, όταν μόνο τα εργατικά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Όπως καταγγέλουν, η ελληνική πολιτεία δεν έχει δείξει διάθεση να στηρίξει την ελαιοκαλλιέργεια, δίνοντας στο πρόβλημα πολιτκές προεκτάσεις. «Αν οι ελαιοπαραγωγοί δεν ενισχυθούν σημαντικά από την πολιτεία, στην Κρήτη θα δούμε το φαινόμενο της «ερημοποίησης» της ελιάς, όπως συνέβη με τη σταφίδα, καθώς θα είναι οικονομικά ασύμφορο για έναν ελαιοπαραγωγό να καλλιεργεί στο νησί», υπογραμμίζουν επαΐοντες στο cretaone.gr.
Οι 5 νομοί με τις μεγαλύτερες εκτάσεις
Οι τιμές και οι επιδοτήσεις
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο νέο πακέτο της Κομισιόν για τη «στήριξη» των αγροτών, συνολικού προϋπολογισμού ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ (Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής το 2024), δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συμπεριληφθούν οι ελαιοπαραγωγοί ή αν μεγαλύτερο το βάρος θα δοθεί τελικά στους πληγέντες απο τις πλημμύρες αγρότες της Θεσσαλίας, τόπο καταγωγής του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα. Αν δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων επιμεριστεί στα οπωροφόρα δέντρα και, δη, τα γιγαρτόκαρπα και τα πυρηνόκαρπα.
Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί στην Κρήτη σήμερα προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές στην Κρήτη, οι οποίες κυμαίνονται από 4,50 έως 5 ευρώ το λίτρο, ενώ το βιολογικό ελαιόλαδο φτάνει τα 6 ευρώ. Και αυτό γιατί ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του κλάδου, λόγω των αυξημένων εξόδων, αλλά και των «πιέσεων» για διορθώσεις στην κατώτερη τιμή.
Η «μάχη» της Λακωνίας
Ενδεικτικά, η αγορά του παρθένου ελαιολάδου στη Λακωνία συνεχίζει να κινείται σε τιμές αρκετά χαμηλές για τους παραγωγούς, με 180 τόνοι αποθέματος να προωθείται προς πώληση με νέους διαγωνισμούς.
Μάλιστα, πρόσφατα, ο αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών ολοκλήρωσε πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 4,825 ευρώ/κιλό, έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό με πέντε προσφορές. Πρόκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα αρκετά ποιοτικό λάδι, χωρίς φυτοφάρμακα, με συνεχόμενες αναλύσεις.
Η εμπορική συμφωνία έγινε μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση 40 τόνων συν 60 τόνων (δύο βυτίων), που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή (28/2). Συνολικά κατατέθηκαν πέντε προσφορές στα 4,40 ευρώ/κιλό, 4,50 ευρώ/κιλό, 4,62 ευρώ/κιλό, 4,75 ευρώ/κιλό και 4,825 ευρώ/κιλό, και τελικά κατωχυρώθηκε στην μεγαλύτερη προσφορά.
Στην εξίσωση και το χύμα λάδι – Τι καταγγέλουν οι παραγωγοί
Επίσης, οι παραγωγοί θεωρούν ότι ενδεχόμενες αλλαγές στην τυποποίηση ελαιολάδου θα επιβαρύνουν υπερβολικά τους μικρούς παραγωγούς, μειώνοντας το ήδη περιορισμένο εισόδημά τους. Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας της ΠΕ Μεσσηνίας, «εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των παραγωγών να πληρώσουν τα έξοδα καλλιέργειας, τα διάφορα φορολογικά και κάθε είδους χαράτσια», η κυβέρνηση «ανοιχτά πλέον να παίρνει το μέρος των εμπόρων, οι οποίοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών από τους έμπορους», με αποτέλεσμα να κατρακυλά η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο.
Πηγή: cretaone.gr