Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr
Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr
Πρωτογενής Τομέας

Τα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Τα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα Φωτογραφία: Freepik
Σπανάκι και φράουλες στην κορυφή της «Βρώμιης Δωδεκάδας» για το 2025.
Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr
Διαφημιστείτε στο Gaia365.gr

Περισσότερο από το 90% των δειγμάτων από δώδεκα δημοφιλή φρούτα και λαχανικά βρέθηκαν να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οδηγού Αγοραστή για τα Φυτοφάρμακα στα Προϊόντα του 2025, που εκδίδεται από την Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος (EWG). Η λεγόμενη «Dirty Dozen» καταρτίζεται από κυβερνητικά δεδομένα δοκιμών και αποτελεί μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι καταναλωτές σχετικά με τα επίπεδα φυτοφαρμάκων σε μη βιολογικά προϊόντα.

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της «Βρώμικης Δωδεκάδας»;

Στην κορυφή της λίστας για το 2025 βρίσκεται το σπανάκι, το οποίο περιέχει την υψηλότερη ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κατά βάρος. Ακολουθούν οι φράουλες, το λάχανο (μαζί με χόρτα μουστάρδας και καλέ), σταφύλια, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, αχλάδια, μήλα, βατόμουρα, μύρτιλα και πατάτες.

Νέες Είσοδοι στη Λίστα

Τα βατόμουρα εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά, ενώ οι πατάτες επέστρεψαν λόγω χρήσης του ρυθμιστή ανάπτυξης χλωροπροπάμης, ο οποίος έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η χημική ουσία εφαρμόζεται μετά τη συγκομιδή για να αποτραπεί η φύτρωση κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά.

Ο Σκοπός της Λίστας

Όπως υπογραμμίζει η Alexis Temkin, αντιπρόεδρος επιστήμης της EWG, η λίστα δεν αποσκοπεί στην αποθάρρυνση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά στην ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα για τα τρόφιμα που καταναλώνουν συχνότερα. Έρευνες δείχνουν ότι η μετάβαση σε βιολογική διατροφή μπορεί να μειώσει μετρήσιμα τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στον οργανισμό.

Η «Καθαρή Δεκαπεντάδα»

Η έκθεση περιλαμβάνει και την ετήσια λίστα «Καθαρή Δεκαπεντάδα», με τα προϊόντα που έχουν τα λιγότερα ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στην κορυφή βρίσκεται ο ανανάς, και ακολουθούν το γλυκό καλαμπόκι, τα αβοκάντο, η παπάγια, τα κρεμμύδια, τα κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια, τα σπαράγγια, το λάχανο, το καρπούζι, το κουνουπίδι, οι μπανάνες, τα μάνγκο, τα καρότα, τα μανιτάρια και το ακτινίδιο.

Πώς να Καθαρίζετε Ασφαλώς τα Φρούτα και τα Λαχανικά

Οι ειδικοί συνιστούν πλύσιμο όλων των φρούτων και λαχανικών κάτω από τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 15-20 δευτερόλεπτα. Τα σκληρά προϊόντα μπορούν να τρίβονται με βούρτσα λαχανικών. Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού ή καθαριστικών – τα προϊόντα είναι πορώδη και μπορούν να απορροφήσουν χημικές ουσίες.

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα έχει συνδεθεί με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως συγγενείς δυσπλασίες, πρόωρους τοκετούς, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και βλάβες στο DNA. Τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, με μελέτες να δείχνουν συσχετισμούς με προβλήματα στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Πηγή: CNN - Dnews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις