Όσο είμαστε σε παραγωγικές και δημιουργικές ηλικίες, τείνουμε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην εργασία μας και στην ανάπτυξη της καριέρας μας ή στη φροντίδα των οικογενειών μας και συνήθως παραμελούμε τη σημασία του ελεύθερου χρόνου στη ζωή μας.
Κι όμως, οι περισσότεροι από εμάς, θέλουμε να έχουμε πιο πολύ χρόνο για τον εαυτό μας και αν ερωτηθούμε σχετικά, δίνουμε πάνω - κάτω κοινές απαντήσεις: θα θέλαμε να διαβάζουμε ή να ταξιδεύουμε περισσότερο, να γυμναζόμαστε τακτικά, να μαγειρεύουμε αντί να παραγγέλνουμε φαγητό απ' έξω, να κάνουμε εθελοντισμό και να προσφέρουμε κοινωνική εργασία, να περνάμε περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας, να ερωτευόμαστε ή να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, απολαμβάνοντας τον καφέ μας στη ζεστασιά του σπιτιού μας ή να κάνουμε ανέμελες βόλτες στην παραλία.
Αυτοί είναι, σύμφωνα με την Έρευνα Μακροζωίας για το 2024 του ασφαλιστικού Ομίλου ΝΝ, οι κυριότεροι παράγοντες μίας ευτυχισμένης και μακράς ζωής, οι παράγοντες δηλαδή που δίνουν νόημα και ικανοποίηση στη ζωή μας, αλλά και μας βοηθούν να τα… εκατοστίσουμε.
Τα οφέλη μιας δραστήριας ζωής που μας γεμίζει
Τα οφέλη μιας "γεμάτης" και όχι μονοδιάστατης ζωής είναι πολλά και συμβάλλουν στη διατήρηση τόσο της φυσικής όσο και της ψυχικής μας υγείας και, κατά συνέπεια, της ανεξαρτησίας μας όσο μεγαλώνουμε.
Οι δραστήριοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες: α) Περιορίζουν τις πιθανότητες να αναπτύξουν φυσικές και ψυχικές ασθένειες με την πάροδο των χρόνων, όπως καρδιά, εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια κ.α. β) Έχουν περισσότερες πιθανότητες να αξιοποιήσουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. γ) Έχουν λιγότερο άγχος και ζουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή πριν την περίοδο της σύνταξης ή κατά τη διάρκειά της. δ) Αναπτύσσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα με τα χρόνια και είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις δύσκολες ή απρόβλεπτες καταστάσεις στη ζωή τους στο μέλλον.
Οι Έλληνες δίνουμε σημασία σε μία ζωή με λιγότερο άγχος
Σύμφωνα με την έρευνα της ΝΝ, οι Έλληνες κατά 69% βάζουμε σε προτεραιότητα μία πιο ήρεμη και λιγότερο στρεσογόνο ζωή, κατά 65% θέλουμε να περνάμε χρόνο με τους αγαπημένους μας, ποσοστό αυξημένο σημαντικά από το 2023, γεγονός που αντανακλά ταυτόχρονα και την αυξημένη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων στην ψυχική μας υγεία. Το 50% θέλει να δοκιμάζει καινούρια πράγματα και εμπειρίες, το 46% να περνάει χρόνο σε ευχάριστες δραστηριότητες, ενώ το 38% σημειώνει τη σημασία της δια βίου μάθησης ως ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής.
Αντίθετα, οι μισοί μόνο από εμάς καταλαβαίνουν τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, στη διατήρηση της υγείας μας, ενώ η φυσική δραστηριότητα των συμπολιτών μας μετρήθηκε σε 2,9 μέρες περίπου την εβδομάδα.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ένα 58% συχνά αισθάνεται εξαντλημένο, ενώ μόνο το 43% αναφέρει ότι έχει πολλή φυσική ενέργεια, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην προληπτική διατήρηση της υγείας και της φυσικής μας κατάστασης, για τη βελτίωση της συνολικής σωματικής μας ευεξίας.
Ένας ακόμη ενδιαφέρον δείκτης στην ίδια έρευνα, είναι ο δείκτης της προοπτικής του μελλοντικού μας χρόνου (Future Time Perspective), ο οποίος μετρά το πόσο θετικοί είμαστε στο να σκεφτούμε τον χρόνο που θα έχουμε στο μέλλον και πώς θα τον αξιοποιήσουμε. Και ενώ οι περισσότεροι, κυρίως στις ηλικίες μετά τα 45 πιστεύουμε στη σημασία της θεώρησης της ζωής μας μακροπρόθεσμα, μόνο λίγοι βλέπουν το μέλλον τους με δυνατότητες και ευκαιρίες και μόνο το 25% ενδέχεται να βάλει νέους στόχους.
Η σωστή ισορροπία
Όσο μεγαλώνουμε και συσσωρεύουμε εμπειρία, φτάνουμε όλο και πιο κοντά στη συνειδητοποίηση της αξίας του ελεύθερου χρόνου μας, μαθαίνουμε να δίνουμε σημασία στα μικρά πράγματα, αλλάζουμε προτεραιότητες, βλέπουμε πιο καθαρά τους ανθρώπους που έχουμε και θέλουμε να έχουμε δίπλα μας.
Μεγαλώνοντας, έχουμε λοιπόν την επίγνωση και πια τον επιπλέον χρόνο - που μας "χαρίζει" η επιστήμη - να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί. Για να χαρούμε όμως πραγματικά τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο μας αύριο και να προσθέσουμε ποιότητα στη ζωή μας, χρειάζεται να βρούμε λίγο χρόνο από σήμερα για να προετοιμάσουμε τόσο την ψυχή όσο και το σώμα μας. Αν, για παράδειγμα, μέχρι στιγμής κάναμε ελάχιστα για εμάς, μπορούμε να ξεκινήσουμε προσθέτοντας 1-2 δραστηριότητες στο πρόγραμμά μας, στον ελεύθερο χρόνο μας.
Η σωστή ισορροπία του χρόνου που θα διαθέσουμε και του συνδυασμού των δραστηριοτήτων που θα επιλέξουμε είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από την προσωπική θεώρηση της ζωής. Άλλοι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην πνευματική τους ισορροπία, άλλοι στην φυσική, άλλοι και στα δύο. Από την άλλη πλευρά, ό,τι είναι καλό για έναν άνθρωπο, πιθανά να είναι υπερβολικό για κάποιον άλλον.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πάντα δύο πολύ σημαντικές αρχές για τη διαχείριση του χρόνου μας: α) ότι πρέπει να "δημιουργήσουμε" χρόνο και β) ότι αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας πρέπει να μας προσθέτει χαρά και όχι επιπλέον άγχος.
Στην ειδικά αφιερωμένη στην Έρευνα Μακροζωίας ενότητα στο site της NN Hellas, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προοπτική της μακροζωίας, χρήσιμες συμβουλές για μια μακρόβια και πιο ποιοτική ζωή, καθώς και να ενημερωθείτε σχετικά με τα ασφαλιστικά προγράμματα της εταιρίας, υγείας και επένδυσης, που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό.
Πηγή: newsbomb.gr